Nieuws

Snoeicursus

Bekijk hier een film die gemaakt is van een snoeicursus verzorgt door Jan Zandbergen.

Beheer

Vanaf mei 2012 wordt onze boomgaard begraasd door schapen; het Drents Heideschaap.

De bloemrijke randen worden uiteraard niet begraasd.

Het Drents Heideschaap is een zeldzaam inheems ras. Het is het oudste schapenras van het vasteland van West- Europa. Dit schaap komt al duizenden jaren voor in ons land.

De kudde neemt deel aan de stamboekfokkerij van de Nederlandse Fokkersvereniging “Het Drents Heideschaap” en is daarmee van grote waarde voor de instandhouding van het oorspronkelijke ras en cultuurhistorisch erfgoed.

Opendag in hoogstamboomgaard met historische rassen

Wanneer: 29 mei 2011 van 10.00 uur tot 16.00 uur
Locatie: Hoevedreef 8 Liempde

Op 29 mei stellen wij onze boomgaard, Fruithof “Belle-fleur” open van 10.00 uur tot 16.00 uur. U kunt dan komen zien en horen wat ons bewogen heeft om een hoogstamboomgaard aan te leggen midden tussen de bolle akkers, nabij de duiventoren en de Dommel in het prachtige landschap van het buurtschap Kasteren.

In deze boomgaard staan een groot aantal historische appel, peren en pruimenrassen. Sommige soorten zijn reeds 300 tot 400 jaar bekend. Wij vinden het belangrijk om deze soorten voor het nageslacht te behouden daarom hebben wij ze in een soort genenbank bij elkaar gebracht. De hoogstamboomgaard levert door zijn veelheid aan soorten een grote bijdrage aan biodiversiteit, des temeer omdat deze boomgaard biologisch beheerd gaat worden. Door het inzaaien van een bloemrijk grasmengsel en bloemrijke randen komen er kansen voor allerlei diersoorten zoals vlinders, solitaire bijen en zweefvliegen. Ook vele vogelsoorten en zoogdieren kunnen in de toekomst hun voedsel vinden bij het afgevallen fruit. Ook de bloemen die uitgebloeid zijn vormen het voedsel voor vogels en allerlei knaagdieren.

De steenuil, kerkuil en torenvalk fourageren volop in het gebied en er zijn ook hermelijnen gesignaleerd. Wij willen van onze boomgaard een biotoop maken waar fruitbomen, andere planten, dieren en mensen zich thuis gaan voelen. Ook willen wij in de toekomst onze boomgaard een educatieve functie geven.

Wij zien u dan ook graag 29 mei. Er zullen die dag rondleidingen gegeven worden en natuurlijk kunt u allerlei vragen stellen over fruit, fruitbomen en de inrichting van een boomgaard.

Klik hier voor het artikel in de regionale krant "Brabrants Centrum".

Jan en Jeanne Zandbergen - van den Boom

Biodiversiteitsmarkt

Op 10 april organiseert het Biodiversiteitsteam een Biodiversiteitsmarkt. De markt vindt plaats in het natuurtheater aan de Gemullehoekenweg te Oisterwijk van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Jan en Jeanne Zandbergen zullen daar ook aanwezig zijn om uit te dragen waar hun bedrijf Zandbergen Fruitbomen Advies voor staat. Zandbergen Fruitbomen Advies is met name bezig om biodiversiteit in (oude) fruitrassen in stand te houden denk hierbij aan de appelsoorten zoals de Sterappel, Zigeunerin, Brabantse Bellefleur, Notarisappel en perenrassen zoals de Dubbele Flip en de Winterjan.

Jan de specialist op het gebied van historische fruitrassen, met name hoogstamfruitrassen, kan U bijna alles vertellen wat U te vragen heeft over hoogstamfruitbomen, enten, snoeien, begroeiing en beheer van de boomgaard.

Info betreffende de markt vindt u hier.

Groene Handdruk

In maart 2010 ontvingen wij de Groene Handdruk voor het initiatief dat wij namen; het aanplanten van een boomgaard met historische rassen.
De handdruk is een initiatief vanuit de duurzame driehoek om de biodiversiteit te bevorderen.
De duurzame driehoek omvat de gemeenten binnen de driehoek Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch, ook wel het Groene Woud genoemd.

Biodiversiteit neemt toe in Liempde

Naar aanleiding van 'Het jaar van de biodiversiteit' en de boomgaard die Jan en Jeanne Zandbergen zijn gestart, op 23 september 2010 een uitgebreid artikel in het 'Brabants Centrum'.

Klik hier voor het artikel in de regionale krant "Brabrants Centrum".

Ecologische boomgaard Belle-Fleur geopend (Auteur: Mooiboxtel.nl)

Zaterdagmiddag 25 september 2010 openden Jan en Jeanne Zandbergen hun ecologische fruitboomgaard in Kasteren. Omdat het aan het einde van het seizoen is was de opening nu alleen voor genodigden. “In de eerste helft van volgend jaar willen we de boomgaard openstellen voor iedereen en willen we ook een open dag organiseren.” aldus Jeanne. “Echter omdat 2010 het jaar van de biodiversiteit is waren we van mening dat we de boomgaard toch dit jaar nog moesten openen.”

Oud-wethouder Van de Oetelaar en wethouder Peter van de Wiel waren beiden aanwezig. Ger van den Oetelaar sprak de aanwezigen toe en had nog een cadeautje bij namens de stichting voor behoud van Brabantse boerderijen. Vorig jaar overhandigde hij het stel nog een groene handdruk (t.w.v. € 350,-) voor hun initiatief. De boomgaard telt een 78 historische hoogstam appel-, peren-, en pruimenrassen en een 50-tal laagstam fruitrassen. Deze enorme diversiteit van vrijwel uitgestorven rassen maakt het een zeer bijzondere boomgaard. “Door de mooie bloemrijke randen en de natte natuuroever zullen planten en dieren zich ontzettend thuis gaan voelen.” verwacht de wethouder.

Van de Oetelaar en wethouder Van de Wiel hezen vervolgens samen de vlag waarop de naam van de nieuwe boomgaard te lezen was. Aanwezigen konden vervolgens al enkele verschillende fruitrassen proeven, ondanks dat de boomgaard momenteel nog geen vruchten heeft. “We hebben nog geen vruchten, maar hebben toch geprobeerd om een gedeelte van ons toekomstige assortiment jullie alvast te kunnen laten proeven.”sluit Jeanne af.

Klik hier voor het gehele artikel in de plaatselijke krant "Mooi Boxtel".

Klik hier voor meer foto's van de opening van "Fruithof Belle-Fleur".